Een nieuwe stek in de Kommel

Op zaterdag 28 september vond de officiële opening plaats van de nieuwe jeugdlokalen aan het Generaal Maczekplein in hartje Tielt. In de Kommel krijgen de Dienst Jeugd en de jeugdverenigingen KSA Tielt, Chiro Tielt en de Kleine Torenvalk-Natuurbelevers hun vaste stek.

In de namiddag was er een grote spelactiviteit voor de kinderen van de drie verenigingen samen en wachtte hen en hun ouders een kleine traktaat. ’s Avonds werd de leiding verwacht voor een gezellig samenzijn.

Naast de jeugdverenigingen KSA Tielt, Chiro en de Kleine Torenvalk-Natuurbelevers vindt ook de Dienst Jeugd een nieuwe thuis in de Kommel. Telefoon, e-mailadres en de openingsuren blijven behouden.

Daarnaast zal ook de speelpleinwerking er in de toekomst plaatsvinden en zal ook de studerende jeugd er een stek krijgen. Op die manier worden de lokalen optimaal en voortdurend gebruikt en worden ze een echte plaats van en voor kinderen en jongeren.

Achtergrond

De drie jeugdverenigingen en de stedelijke jeugdraad werden gedurende het ganse proces zeer nauw betrokken bij alle fases (concept tot uitvoering) van de nieuwe jeugdlokalen. Tussen de conceptuele en de uitvoeringsfase werden ook nog vaak wijzigingen aangebracht om de lokalen zo goed mogelijk af te stemmen op de noden van de verschillende gebruikers.

Daardoor is het gebouw uiteindelijk een zeer functioneel geheel geworden, waar alle gebruikers tevreden over zijn. Zo is er bijvoorbeeld aandacht besteed aan een goede wifi-dekking over het hele gebouw en werden alle deuren van een elektronisch sleutelsysteem voorzien.

De jeugd koos de naam

Ook bij het zoeken naar een naam voor de jeugdlokalen koos het stadsbestuur voor overleg met de verenigingen. Uiteindelijk is de naam – op voorstel van de jeugdraad – de Kommel geworden.

Een kommel is een veelzijdig instrument dat vaak wordt gebruikt tijdens spelen in een jeugdvereniging. Er schuilt ook een mooie symboliek achter: wie een kommel al van dichtbij bestudeerde, ziet dat het gevlochten is uit veel verschillende touwtjes. Samen vormen ze een sterk geheel, klaar om de uitdagingen van het leven aan te gaan.