Oproep naar meer AED-toestellen in Tielt en deelgemeenten

Oproep naar meer AED-toestellen in Tielt en deelgemeenten

Update: reactie schepen Pascale Baert in Het Laatste Nieuws

Tijdens de Algemene Vergadering van Jeugdraad Tielt op 15/02/2019 werd vanuit het Dagelijks Bestuur gevraagd hoeveel AED-toestellen in Tielt voorhanden zijn en waar deze te vinden zijn. Ad hoc werd een lijst door de Schepen van Jeugd Pascale Baert opgesteld, waarvoor dank. 

Jeugdraad Tielt is echter van mening dat de lijst van AED-toestellen verlengd kan worden, dit om de algemene veiligheid van de bevolking in Tielt nog beter te kunnen waarborgen. Het is geen publiek geheim dat AED-toestellen levens kunnen redden. Zo’n toestel is levensbelangrijk als hulpmiddel bij reanimatie.

Meer info rond AED-toestellen op website Rode Kruis Vlaanderen

Concreet stellen we voor om minstens een toestel op volgende plaatsen te installeren (indien dit nog niet het geval is):

 • De Kommel = nieuwe jeugdlokalen van Tielt
 • Europahal Tielt
 • JOC Tielt
 • jeugdlokalen aan de Watewy in Tielt
 • sporthal De Ponte in Tielt
 • muziekschool Tielt
 • Markt Tielt
 • cultuurcentrum Gildhof Tielt
 • zwembad Tielt
 • Club 77 Schuiferskapelle
 • JOC Aarsele
 • sporthal Aarsele
 • parochiehuis Kanegem

Jeugdraad Tielt raadt uiteraard aan om toestellen aan te kopen met een pediatrische functie. 

Wachten op feedback van college van burgemeester en schepenen en gemeenteraad

Schepen Pascale Baert erkent de nood aan een betere dekking. “We nemen het advies van de jeugdraad ter harte, al gaan we hun voorstel niet integraal overnemen. Vandaag hangen er zeven toestellen in Tielt. Onder andere in het zwembad hangt er eentje, maar daar kan je niet bij als het zwembad gesloten is. We zouden dat toestel bijvoorbeeld aan een centraal gelegen buitenmuur kunnen bevestigen, zodat het in geval van nood zowel van bij de jeugdlokalen, van bij het zwembad als van in de Europahal makkelijk te bereiken is. Op elk van die drie locaties een apart toestel hangen zou al te gek zijn. Per slot van rekening kost een toestel 5.000 euro. Op andere locaties, zoals bij Club 77 in Schuiferskapelle, is een nieuw toestel wel aangewezen.”

Het Laatste Nieuws Tielt – 9 april 2019

Lees het volledige advies

foto: Het Belang van Limburg

 

No Comments

Add your comment