Vernieuwde en gratis vrijwilligersverzekering gelanceerd

Op 26 maart lanceerde minister Gatz de vernieuwde gratis vrijwilligersverzekering. We zetten de belangrijkste wijzigingen kort op een rij. De vrijwilligersverzekering wordt beheerd door het Steunpunt Vrijwilligerswerk.

  • Vanaf 1 april 2019 wijzigen de erkenningsvoorwaarden, het reglement en de polis van de gratis vrijwilligersverzekering aangeboden door de Vlaamse Overheid. De verzekering wordt aangeboden in Vlaanderen en aan Nederlandstalige organisaties in Brussel. Door de aanpassing aan de erkenningsvoorwaarden komen enkel feitelijke verenigingen en vzw’s zonder personeel nog in aanmerking. 

  • De bescherming van de polis werd uitgebreid. De gratis vrijwilligersverzekering dekt vrijwilligers voor burgerrechtelijke en buitencontractuele aansprakelijkheid, biedt rechtsbijstand aan en voorziet in een verzekering voor lichamelijke ongevallen bij alle activiteiten die ze onder de toepassing van de Vrijwilligerswet uitvoeren. Ten opzichte van de vorige polis zijn de waarborgen verbeterd. Verder is er een extra dekking voor psychologische hulp als vrijwilligers geconfronteerd worden met traumatische ervaringen.

  • De verzekering werd  aangepast aan de realiteit: Voortaan wordt er gewerkt  met vrijwilligersuren in plaats van met mandagen. Elke erkende organisatie krijgt 1000 vrijwilligersuren, die efficiënter in te zetten zijn dan de mandagen.

  • Ten slotte zullen alle erkenningsaanvragen en het verzekeren van activiteiten vanaf nu verlopen via het centrale digitaal verzekeringsloket www.gratisvrijwilligersverzekering.be.

Deze informatie komt van De Ambrassade en werd gedeeld op de algemene vergadering van 29 maart 2019.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *